top of page

Case Study: Capps First Floor Renovation

Project Name

Capps Family Home Renovation

 

Project Summary

The Capps Family Renovation encompassed various parts of this 2 story home with a reverse floor plan to make expanded space for a large family to live more comfortably on a daily basis. Avocet opened up the entire second story to give room to a spacious new kitchen with a large island that has a sink viewing the open windows to the side yard and a view of the newly installed electric fireplace with shiplap and live edge mantle.


Custom cabinetry, a custom built banquette, Wolf Gas Range and an appliance garage are just a few of the special features of this project. The Serena & Lily, Island Palm wallpaper in 2 colors make a statement as soon as you walk in the door as well as the natural lighting elements and custom bar for the kids to gather and snack or do homework! The first level also saw some new touches with a laundry room upgrade and a shiplap wall, new window and furniture for the kids to hang out added to the overall appeal of the project. Sometimes a little here and there can really change a space, we took it down to the smallest detail of relocating the existing dryer vent to allow for a more comfortable outdoor space at the lower entrance. That's the beauty of the Avocet Design collaboration process. Our goal is to listen to the needs of our clients and suggest more than just a "pull & replace" mentality while working within the project budget..

 

Project Story

The Capps are a modern family; 2 parents, 4 boys and 4 dogs coexisting in their home in the Shinn Point neighborhood. They are community minded and always off to a sports event or school function. Jenifer works full time as school counselor and Stuart works from home so function and ease of tasks were a top priority. She was tired of cooking for a large family in a small, dark space and they had a negative experience with a previous renovation company. Jenifer reached out to Avocet after a recommendation from David Lennard Home Builders.


The Solution

Collaboration with clients is top priority and listening to their wants and needs to create a fresh living environment is our goal.


In the design process, we decided to remove walls to create a more open floor plan and allow space for a kitchen central island which have space to seat 4 comfortably. The island holds the sink so as homework is being done, so can food prep.


The reworked design of the entryway allowed space for the banquette to provide more seating for dinner while overlooking the front yard.


In the main living to draw the eye Avocet designed and crafted an amazing chevron patterned centerpiece in dark blue, which houses area the addition of an electric fireplace to add warmth and appeal without being hot to the touch for kids and pets. Above it, a live edge mantel and space for a large flat screen T.V.


Avocet also designed and crafted a custom bar with beverage fridge and shelves above which house a family treasure from Stuart which is a highly delicate ship in a bottle made by his grandfather. Refinishing the original hardwood floors completed the project.

Project

​First Floor Renovation

Job Category

Design & Build

Neighborhood

Shinn Point

City

Wilmington, NC




Comments


bottom of page